Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΝΑΠΝΟΗ «ΝΤΑΝ-ΤΖΟΥΝ» (Dan-Jun): ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΕ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» & ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

ΑΝΑΠΝΟΗ «ΝΤΑΝ-ΤΖΟΥΝ» (Dan-Jun): ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΕ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» & ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ



ΑΝΑΠΝΟΗ «ΝΤΑΝ-ΤΖΟΥΝ»
(Dan-Jun):
ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΣΕ
 «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» & ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

   Η αναπνοή, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε, είναι η διαδικασία με την οποία ένας οργανισμός προσλαμβάνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα και είναι βασική λειτουργία του σώματος για την επιβίωσή του. Στις λεγόμενες πολεμικές τέχνες υπάρχει και μια άλλη «αναπνοή» κατά την οποία δεν εισπνέουμε αέρα αλλά… «κοσμική ενέργεια»!
Τι είναι αυτή η «κοσμική ενέργεια»:
  Σύμφωνα με ιστοσελίδα1 που ασχολείται με αποκρυφιστικές τεχνικές: «Υπάρχει μια Ζωτική Ενέργεια που διαποτίζει ολόκληρο το Σύμπαν, όπως και όλα τα Όντα που συνυπάρχουν μέσα σε αυτό.  Αυτή η Ζωτική Δύναμη παίρνει διαφορετικές ονομασίες, όπως ΤΣΙ στην Κίνα, ΚΙ στην Ιαπωνία και ΠΡΑΝΑ στην Ινδία. Το ΤΣΙ είναι μια Εσωτερική Δύναμη, που μας επιτρέπει να κινούμαστε, να μιλάμε, να γελάμε, να εργαζόμαστε, να σκεπτόμαστε, να φιλοσοφούμε, να έχουμε όνειρα, και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μπορούμε να ζούμε». Η «κοσμική ενέργεια» σύμφωνα με τους πιστούς της, έχει πολλά ονόματα και παρουσιάζεται σε πολλές θρησκείες. Έτσι υπάρχει ως Πράνα από τους Ινδουιστές, Θεραπευτική Δύναμη της Φύσης από τον Ιπποκράτη, Magnale από τον Βάν Χέλμοντ, Αστρικό φως από τους Καββαλιστές, Azorth από τους Αλχημιστές, Spiritus από τον Fludd, Οντική δύναμη από τον Ράϊχενμπαχ, Ζωικός μαγνητισμός από τον Μέσμερ, Αιθερική ενέργεια, ή Βιοενέργεια, ή Απλή ουσία από τους μυστικιστές και τους μεταφυσικούς όπως ο Σουέντεμποργκ, Ζωτική ενέργεια ή Ζωτική δύναμη ή Ζωτικό σώμα από τη βιταλιστική σχολή, Οργόνη από τον Ράιχ, Βιόπλασμα από τους Ρώσους ερευνητές κλπ.
  Σε άλλη ιστοσελίδα διαβάζουμε: «Η Κοσμικη Ενεργεια υπαρχει παντου στο Συμπαν.  Ειναι το συνδετικο υλικο αναμεσα στους γαλαξιες, τους πλανητες, τους ανθρωπους και τα μορια. Ειναι ο 'χωρος' αναμεσα στο καθετι και στα παντα.  Ειναι το συνδετικο υλικο, που κραταει το συμπαν σε ταξη. Η Κοσμικη Ενεργεια ειναι η 'Δυναμη της Ζωης'.  Αυτη η Κοσμικη Ενεργεια ειναι σημαντικη για την διατηρηση της ταξης στη ζωη μας και για την διευρυνση της Συνειδησης. Η Κοσμικη Ενεργεια ειναι η βαση για ολες τις πραξεις και τις λειτουργιες του οργανισμου μας. Δεχομαστε καποια ποσοτητα Κοσμικης Ενεργειας σε βαθυ Υπνο και απολυτη Σιωπη.... Η Κοσμικη Ενεργεια ειναι σημαντικη για να:  Διατηρει την ταξη στη ζωη μας.  Για να εχουμε μια υγειη και ευτυχισμενη ζωη . Για να εχουμε ολοκληρωτικη συμμετοχη σε ολες τις περιστασεις. Για να κερδισουμε γνωση  Και τελικα Για την διευρυνση της συνειδησης. Αφθονη Κοσμικη Ενεργεια δεχομαστε, μονο κατα την διαρκεια…του Διαλογισμου»2.
  Αλλού διαβάζουμε: «Στην κοσμική ενέργεια, θεωρούμε πως ένας άνθρωπος είναι σαν ένα καλώδιο, το οποίο παίρνει γήινη ενέργεια και την στέλνει στον ουρανό και αντιστρόφως. Για να γίνει αυτή η διαδικασία, η ενέργεια που μπαίνει στον οργανισμό μας είτε απ’ τα πόδια, είτε απ’ το κεφάλι, πρέπει να περάσει από επτά (7) πόρτες- επτά ενεργειακά κέντρατα λεγόμενα τσάκρας. Τα τσάκρας είναι ψυχικά κέντρα ενέργειας που βρίσκονται στο σώμα μας και λειτουργούν συνεχώς, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι. Η ροή της ενέργειας, διαμέσου των τσάκρας προκαλεί διάφορες ψυχοσωματικές καταστάσεις. … Σε περίπτωση ανισορροπίας αισθάνεται σύγχυση κι απογοήτευση, νιώθει πάντα ξεθεωμένος και δεν καταφέρνει να πάρει τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά τη ζωή του. Επίσης υιοθετεί διάφορες μανίες, όπως καθαριότητα, τάξη κ.λ.π».3
  Στο πρόσφατο παρελθόν την διαχείριση της «κοσμικής ενέργειας» είχε επιχειρήσει ο Βίλχεμ Ράιχ (ο ίδιος την ονόμαζε ‘Οργόνη’) με την κατασκευή ειδικού μηχανήματος τον … «Συσσωρευτή Οργόνης» Ο Ράιχ στις 23 Αυγούστου 1956 με εντολή του δικαστηρίου, μετά από έρευνα του Ιδρύματος Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.) των Η.ΓΙ.Α, διατάσσεται η καταστροφή όλων των βιβλίων του και η προσαγωγή του σε δίκη και ψυχιατρική εξέταση, όπου διεγνώσθη ότι είναι παρανοϊκός. Δικάσθηκε, φυλακίσθηκε και πέθανε στη φυλακή το 1957 από καρδιακή προσβολή. Σύμφωνα με τους πιστούς της...: «η Πυραμίδα είναι η πιο σταθερή κατασκευή, που δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό Κοσμικής Ενέργειας στον πλανήτη. Η Πυραμιδοειδής φόρμα με γωνία 52 μοίρες και 51 λεπτά λογω αυτής της Γωνίας, δέχεται το υψηλότερο ποσοστό Κοσμικής Ενέργειας».5
  Όλα αυτά βέβαια δεν γίνονται αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα και μόνο θυμηδία προκαλούν όταν αναφέρονται ως επιστημονικώς τεκμηριωμένα. Ουσιαστικά το Τσι ή Κοσμική Ενέργεια είναι θρησκευτικό δόγμα των θρησκειών της Ανατολής και μόνο. Π.χ  από το Ι Τσινγκ (ένα πολύ αρχαίο βιβλίο που ανάγεται περίπου στο 2400 π.Χ.)  τα οκτώ τρίγραμμα χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την κυκλοφορία του Τσι στο σώμα. Ο Λάο Τσε περιέγραψε αναπνευστικές τεχνικές για την αύξηση της διάρκεια της ζωής με σκοπό την αύξηση της κυκλοφορίας του Τσι.6
   Αν όλα εξαρτώνται από την ομαλή ροή της «κοσμικής ενέργειας» τότε ο «ενεργειακός θεραπευτής» θα μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Και εννοούμε τα πάντα συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου αλλά και να αποτρέψει τον  ίδιο τον …θάνατο.  Αντιθέτως οι «ενεργειακές θεραπείες» παρουσιάζουν μεγάλα κενά ακόμη και σε εύκολες θεωρητικά ασθένειες όπως μια πυώδη αμυγδαλίτιδα. Κάποιοι απαντούν στο ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση η κοσμική ενέργεια να μην βοηθήσει κάποιον, όπως διαβάζουμε σε ιστοσελίδα «ενεργειακών θεραπευτών»: «Στην πραγματικότητα, οι περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν ωφελούνται από την κοσμική ενέργεια είναι αυτοί που δυσκολεύονται να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους και αρνούνται να γίνουν καλά. Είναι, ωστόσο, επιλογή της ψυχής τους να συνεχίσουν μια τέτοια πορεία, ενδεχομένως επειδή έχουν ανάγκη να συλλέξουν τέτοιες εμπειρίες. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε και τις περιπτώσεις που κάποιες φορές υπάρχει ωφέλεια, αλλά δεν είναι εμφανής. Για παράδειγμα, ένα παιδί με σοβαρού βαθμού εγκεφαλική πάρεση μάλλον δεν θα γίνει καλά σε αυτή τη ζωή, επειδή η ψυχή του επέλεξε να βιώσει κάτι τέτοιο, όμως η θεραπεία μέσω κοσμικής ενέργειας θα ελαφρύνει το καρμικό του φορτίο ώστε σε επόμενη ενσάρκωση να ξεκινήσει την πορεία του από ένα υγιέστερο σημείο. Το σίγουρο είναι ότι θα επέλθει ενεργειακή ισορροπία, υγεία σε ψυχικό επίπεδο και κατανόηση σε επίπεδο συνειδητότητας του ανθρώπου»7. Χωρίς σχόλια!
  Ο «θεός» των ανατολικών θρησκειών είναι αυτή ακριβώς η ενέργεια που επικαλούνται οι λεγόμενοι «ενεργειακοί θεραπευτές» και η οποία υποτίθεται ότι υπάρχει παντού στο σύμπαν και μπορεί ο άνθρωπος με διάφορες τεχνικές να την χρησιμοποιήσει ώστε να υπερβεί τις καθιερωμένες δυνάμεις του, να αποκτήσει αυτογνωσία και ακριβώς έτσι να εξελιχθεί σε ένα «θεό». Οι ομοιότητες με την Βιβλική αφήγηση της πτώσεως των Πρωτοπλάστων είναι εμφανής. Αυτό το θρησκευτικό σύστημα, κάποιοι προσπαθούν τις τελευταίες δεκαετίες, στα πλαίσια της «Νέας Εποχής», να το παρουσιάσουν με επιστημονικό αλλά και με χριστιανικό προσωπείο. Και μήπως δεν το έχουν καταφέρει; Οι «πολεμικές τέχνες», η γιόγκα, οι εναλλακτικές «θεραπείες» και ο διαλογισμός παρουσιάζονται σαν γυμναστική, ιατρική και μέθοδοι χαλάρωσης αντίστοιχα. Με την ανάλογη χρήση χριστιανικής και ιατρικής ορολογίας καταφέρνουν να ξεγελούν πολλούς συνανθρώπους μας οι οποίοι καταλήγουν ενώ ασκούνται μέσω του αϊκίντο ή του τάε κβο ντο, ουσιαστικά να επικαλούνται την «κοσμική ενέργεια» με κινήσεις και τεχνικές αναπνοής!
Αναπνοή  Dan-Jun
  Σύμφωνα με ιστοσελίδα η οποία ασχολείται με την έφιππη τοξοβολία μέσω της αναπνοής αυτής, ο πολεμιστής συσσωρεύει και ανακατανέμει την «κοσμική ενέργεια» Τσι ή Κι. «Ως "Ντατζούν" (κινεζ.: "Νταντιάν"/"Νταν"= Κιννάβαρι , "Τιάν"=Πεδίο) νοείται ένα φυσικό- σωματικό πεδίο στο οποίο συσσωρεύεται κατά την παραγωγή του το "Κι". Και, ενώ το πεδίο αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένο ανατομικό στοιχείο, εν τούτοις, προσδιορίζει μία ανατομική περιοχή στην οποία συμποσούται το παραγόμενο "Κι". οι διάφορες "σχολές" Πολεμικών Τεχνών διακρίνουν τρία επίπεδα "Ντατζούν" στο ανθρώπινο σώμα: ανώτερο, μέσο και κατώτερο. Το ανώτερο τοποθετείται στο κέντρο του εγκεφάλου στο ύψος των οφθαλμών, το μεσαίο στο εσωτερικό της καρδιάς και το κατώτερο στο χαμηλό σημείο του υπογαστρίου. Στα δύο ανώτερα επίπεδα συγκεντρώνεται προς άμεση χρήση (και όχι προς αποθήκευση για μετέπειτα αξιοποίηση) το "Κι" που αφορά στην πνευματική και διανοητική ανάπτυξη. Στο κατώτερο επίπεδο (υποκάτω του υπογαστρίου) συγκεντρώνεται τόσο προς άμεση όσο και προς μετέπειτα αξιοποίηση εκείνο το "Κι" που, ενώ ευνοεί την πνευματική και διανοητική ανάπτυξη, ευνοεί ταυτοχρόνως και εκείνη του σώματος (σωματική/υλική). Το κατώτερο επίπεδο "Ντατζούν" είναι ρυθμιστικό διότι τα δύο ανώτερα επίπεδα φορτίζονται με "Κι" μόνον όταν φορτισθεί προηγουμένως το κατώτερο απ΄όπου ποσότητες "Κι" στέλνονται και στα ανώτερα, συνεπώς, στο κεφάλαιο αυτό αναφερόμεθα σταθερώς μόνον στο κατώτερο επίπεδο "Ντατζούν" το οποίο είναι και το μόνο το οποίο συνδέεται με την φερώνυμη αναπνοή. Και είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι η αναπνοή "Ντατζούν" δεν είναι μία απλή αναπνευστική διαδικασία αλλά μία συνδυαστική τεχνική η οποία άγει στην ατραπό ενός ολοκληρωμένου διαλογισμού που ζωογονεί και ελέγχει ό,τι μπορεί να περιέχεται στο σώμα». Έτσι «κατά την διάρκεια αυτών των κινήσεων αισθανόμεθα ότι ανακαλούμε το σωρευμένο "Κι" από το κατώτερο "Ντατζούν"  και το ανακατανέμουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας, ομογενοποιώντας -τρόπον τινά- την οξυγόνωσή μας. Η απόκτηση βαθμιαίας εμπειρίας θα μας επιτρέψει να πληρώσουμε με "Κι", επί παραδείγματι, τα χέρια μας ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αντοχή, σε τραύματά μας ώστε να επιταχύνουμε την επούλωση και ούτω καθ' εξής»8.
  Σε ιστοσελίδα πολεμικών τεχνών διαβάζουμε:
«Στις Πολεμικές Τέχνες,  κατάλληλες αναπνοές είναι απαραίτητες και θεμελιώδεις παράγοντες για την συγκέντρωση. Χρησιμοποιούνται για να αναπτύξουν την εσωτερική δύναμη (ΚΙ) αυτοπεποίθηση και καλή υγεία που οδηγεί από μόνη της σε μια γόνιμη μακροζωία. Dan-Jun (στα κορεατικά) σημαίνει "Κόκκινο πεδίο", "καυτό σημείο" ή "Κέντρο της Ενέργειας". Αναφέρεται στον τόπο που βρίσκεται δύο ίντσες κάτω από τον ομφαλό. Αυτό το μέρος είναι το κέντρο βάρους του ανθρώπινου σώματος και την ίδια στιγμή το κάθισμα του ΚΙ (εσωτερική δύναμη της ζωτικής ενέργειας). Η αναπνοή Dan-Jun είναι μια σημαντική άσκηση πολεμικών τεχνών, για την ανάπτυξη ΚΙ, το οποίο χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο με το διαλογισμό και την εκτέλεση των πολεμικών τεχνών». 
Και παρακάτω τα εξής αποκαλυπτικά:
«Όταν επίσης, κατά την εκτέλεση μιας τεχνικής Hapkido,(πολεμική τέχνη) χτυπάμε το στόχο, δύναμή μας θα πρέπει να προέρχονται από το Dan-Jun, ενώ ο αέρας που έχουμε εισπνεύσει πρέπει να βγει με την ολοκλήρωση της τεχνικής. Η KIHAP (πολεμική κραυγή του τάε κβο ντο) που συνοδεύει το χτύπημα είναι ένα είδος της αναπνοής Dan-Jun. Όμως δεν θα είναι τίποτα, παρά μια κραυγή, αν κάνετε KIHAP χωρίς να σφίξετε το Dan-Jun σας!»9
  Η αναπνοή Dan-Jun ασκείται ευρέως από τους μαθητές των ανατολικών πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων hapkido, Haedong Kumdo κ.α. Οι μαθητές ασκούνται από την πρώτη κιόλας τάξη να εντοπίσουν το ενεργειακό τους κέντρο ώστε να αποκτήσουν δύναμη και αντοχή στα χτυπήματα. Σαν το κέντρο της ενέργειας του ανθρωπίνου σώματος, το Dan-Jun, είναι το κλειδί για την ανθρώπινη ζωτικότητα και την δύναμη.
Το ότι δεν υπάρχει ανατολίτικη πολεμική τέχνη χωρίς τη χρήση της αναπνοής Dan-Jun είναι νομίζουμε αυτονόητο. Ακόμη και σε φυλλάδια ελληνικών συλλόγων πολεμικών τεχνών διαφημίζεται η εκμάθησή της στους νεαρούς μαθητές: «…Από την άσπρη ζώνη μέχρι το  1ο Dan, μαζί με dan jun ho hup (αναπνευστικές ασκήσεις), do jin bup, 120 kicks και 97 βήματα στις φόρμες, υπάρχουν συνολικά 586 τεχνικές από την άσπρη μέχρι το 1ο Dan μαύρη ζώνη».
Αλλά και για ηλικιωμένους είναι «ωφέλιμη» η αναπνοή dan jun: «Ακόμη και εκείνοι στα 70 τους ή μεγαλύτεροι θα βρουν βελτιωμένη αντοχή και ευελιξία... Αυτές οι ασκήσεις αναπνοής Dan-Jun σε συνδυασμό με τη διασκέδαση, στο ασφαλές και επιστημονικό Taekwondo μπορούν να βελτιώσουν το μεταβολισμό, το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, και να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη, νόσων των πνευμόνων και διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά. Οι ασκήσεις αυτές διατηρούν επίσης τη δέουσα πίεση του αίματος και την κυκλοφορία, την ενίσχυση κάθε εσωτερικού οργάνου, αυξάνουν την αντοχή, και τη βελτίωση του ύπνου…»10.
 Συμπεράσματα:
 Η λεγόμενη «κοσμική ενέργεια» ή Τσι ή Κι ή «ζωτική δύναμη» είναι αρχαία θρησκευτική άποψη των λαών της Ανατολής και εκφράζει την πεποίθηση ότι ολόκληρο το σύμπαν κολυμπάει σε ένα ωκεανό ενέργειας. «Σύμφωνα μ' αυτή την περί ανθρώπου αντίληψη, αιτία των ασθενειών είναι η διαταραχή ή η αλλοίωση της πνευματοειδούς ζωτικής δύναμης ενός «άυλου όντος», που ζωοποιεί τον υλικό μηχανισμό. Αυτή η διαταραχή ταυτί­ζεται κατά ένα τρόπο με την επέμβαση «εχθρικής δυνά­μεως», όπως είναι η αρνητική σκέψη, η φαντασία, η αυ­θυποβολή. Κάθε αρνητική σκέψη ή επιθυμία, αποτελεί την πρώτη «ευαισθησία» που στο υλικό επίπεδο εκδηλώνεται ως α­σθένεια. Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να αποκατασταθεί και πάλι η αρμονική ροή της καθαρής ενέργειας»11.
  Η «κοσμική ενέργεια» δεν τεκμηριώνεται επιστημονικώς και γι’ αυτό η επιστήμη δεν την αποδέχεται. Πρόκειται περί θρησκευτικού τελετουργικού στο οποίο σκοπός είναι η απόκτηση γνώσης και τεχνικής κατάρτισης ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή κοσμικής ενέργειας. Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό είναι και η αναπνοή dan jun. Οι «πολεμικές τέχνες» βασίζονται εξ ολοκλήρου σε αυτή την μέθοδο την οποία διδάσκουν από τα πρώτα μαθήματα.
  Μέσα από την ενασχόλησή του με αυτές τις τεχνικές ο άνθρωπος επιτρέπει σε «άγνωστες» δυνάμεις να παρέμβουν στην ύπαρξή του. Η άποψη ότι η ροή κάποιας «ενέργειας» δίνει στον άνθρωπο υγεία και δύναμη δεν έχει θέση στην χριστιανική διδασκαλία σύμφωνα με την οποία η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά. Ο χριστιανός δεν μπορεί να επικαλείται αόριστες «ενέργειες» για τη θεραπεία του. Ο Xριστός έδωσε στους μαθητές του εξουσία «να θεραπεύουν κάθε ασθένειαν και κάθε αδυναμίαν» (Ματθ. ι'1). Εκείνοι άλειφαν πολλούς ασθενείς με λάδι και τούς θεράπευαν (Μαρκ. στ' 13). Αυτή η θεραπευτική δύναμη έμεινε κατά την επιθυμία του Κυρίου προνόμιο της Εκκλησίας: «Ασθενεί τις μεταξύ σας; ας προσκαλέσει τούς πρεσβυτέρους της Εκκλησίας, και ας προσευχηθούν επ' αυτόν, αλείψαντες αυτόν με έλαιον στο όνομα του Κυρίου. Και η μετά πίστεως ευχή θα σώσει τον πάσχοντα, και ο Κύριος θα τον εγείρει, και αν έπραξε αμαρτίες, θα του συγχωρηθούν» (Ιακ. ε' 14-15)12.

Κώστας Ναυπλιώτης
 


Read more: http://www.egolpion.com/dan-jun.el.aspx#ixzz2kTEcKLv1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου