cultsmixencore

Ποιους θα εμπιστευτείς;

π. Ανδρέας Γκατζέλης

          Γράφει το Γεροντικό για τον Άγιο Παΐσιο τον Μέγα ότι είχε έναν μαθητή που έγινε αιρετικός. Και ο Άγιος του Θεού προσευχόταν με πολλά δάκρυα στον Χριστό για τον μαθητή του. Πάνω στην ζέση μιας τέτοιας προσευχής εμφανίστηκε ο Χριστός στον Μέγα Παΐσιο και με αυστηρότητα του λέει:
  • Παΐσιε για ποιον προσεύχεσαι; Δεν ξέρεις ότι αυτός με αρνήθηκε;
Ο Άγιος όμως άρχισε τότε με περισσότερα δάκρυα και στεναγμούς να προσεύχεται για τον μαθητή του. Και ξαναεμφανίζεται ο Χριστός μας και του λέει:
  • Εύγε Παΐσιε, έγινες όμοιος με Εμένα στην αγάπη.

Αυτή είναι η στάση που κρατάει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας απέναντι στους ανθρώπους που αρνήθηκαν τον Χριστό και την ίδια. Στάση αγάπης, στάση προσευχής  μετά δακρύων. Διότι το να αρνηθεί κανείς τον Χριστό και την Εκκλησία Του σημαίνει ότι αρνείται την Αλήθεια. Και αυτό οδηγεί σε τρομερή αιχμαλωσία και αρρώστια την καρδιά του ανθρώπου, η οποία γίνεται ανίκανη να αγαπήσει με όλη της τη δύναμη και να ζήσει με τρόπο που της ταιριάζει και της αρμόζει. Η Αγία Γραφή ξεκαθαρίζει πως όποιος γνωρίζει την Αλήθεια δηλαδή τον Χριστό, είναι ελεύθερος: «γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς» (Λουκάς 18,18). Ελεύθερος να αγαπά, ελεύθερος να αυτοπροσδιορίζεται, ελεύθερος να εκφράζει τον πραγματικό του εαυτό, ελεύθερος να ζει με κάθε πληρότητα ζωής.
Αντίθετα, ο άνθρωπος που παρασύρεται από τις αιρέσεις δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό «καθώς εστί» και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ελευθερωθεί από την τυραννία του εαυτού του, των παθών του και των φαντασιών του. Κι αν αυτό ίσχυε για τις παλαιότερες αιρέσεις, που ήταν κατασκευάσματα εγωιστικά ανθρώπων υπερήφανων και ανυπάκουων προς την Εκκλησία, πολύ περισσότερο ισχύει για τις σύγχρονες αιρέσεις.
Οι σύγχρονες ομάδες που ονομάζουμε αιρέσεις, είναι οργανωμένες σέκτες με εγκληματικά δόγματα, στόχους και διδασκαλίες. Αποτελούν ένα διεγνωσμένο παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα διότι δεν έχουν απλώς μια άλλη άποψη για τον Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά χρησιμοποιώντας ως δόλωμα την θρησκεία εισάγουν τα θύματά τους σε εγκληματικές και καταστροφικές πρακτικές. Με διαδικασίες «πλύσεως εγκεφάλου» εξουσιάζουν ανθρώπινες υπάρξεις και κατευθύνουν απόλυτα τις ζωές των θυμάτων τους με γνώμονα το κέρδος (τις περισσότερες φορές το οικονομικό) του αρχηγού ή της ομάδας.
Ανάμεσα στις πρώτες καταστροφικές ομάδες, που χρησιμοποιούν δόλιες, κρύφιες και ύπουλες πρακτικές, είναι οι πολύ γνωστοί και κατά τα φαινόμενα αθώοι «πιστοί» της Εταιρείας Σκοπιά οι λεγόμενοι «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Αυτοί οι άνθρωποι έχουν πιστέψει ότι ο Θεός έβαλε ένα στοίχημα με τον Διάβολο σε ότι αφορά στην κυριαρχία του κόσμου. Ποιος είναι αυτός τον οποίο ακολουθούν ανά τους αιώνες οι άνθρωποι; Ο Διάβολος, λένε, προκάλεσε τον Θεό ισχυριζόμενος ότι είναι περισσότερο αγαπητός στους ανθρώπους. Και ο Θεός έδωσε στον Διάβολο 6.000 χρόνια καιρό για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Τα 6.000 χρόνια κοντεύουν να τελειώσουν και ο Θεός παραλίγο να χάσει το στοίχημα, διότι όλοι οι λαοί και όλες οι θρησκείες ακολουθούν τον Εωσφόρο. Την τελευταία στιγμή όμως εμφανίζονται στο προσκήνιο της Ιστορίας η Εταιρεία Σκοπιά και οι οπαδοί της, που αναλαμβάνουν το «ιερό» έργο να «σώσουν» τον Θεό από το ρεζιλίκι.
Αυτή η αφελής ιστορία είναι στη βάση της Θεολογίας της Εταιρείας Σκοπιά. Νομίζουμε πως είναι αυτονόητα τα τρομερά αδιέξοδα που προκαλεί αυτή η θεωρία, αν γίνει πιστευτή κι αν νοηματοδοτήσει  τη ζωή μας και τη συμπεριφορά μας. Σκεφτείτε μόνο τον εγωισμό που έχει ένας άνθρωπος, όταν αισθάνεται πως είναι αυτός που θα σώσει τον Θεό, ότι οφείλει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο του, το χρήμα του, τις ικανότητές του, τη ζωή του ολόκληρη για να σώσει τον ίδιο τον Θεό από την ντροπή ενώπιον του διαβόλου.
Παράλληλα σκεφτείτε την αφοσίωση που δείχνει ένας πιστός της πιο πάνω θεωρίας  στις  υποδείξεις της Εταιρείας Σκοπιά, αφού από τη δική του συμπεριφορά και υπακοή εξαρτάται η σωτηρία όχι των ανθρώπων, όχι του κόσμου αλλά αυτού του ίδιου του Θεού. Έτσι έχουμε το πρώτο γενικό χαρακτηριστικό που συναντάμε σε όλες αυτές τις καταστροφικές λατρείες: τον ύψιστο σκοπό της ζωής. Δεν ασχολούμαστε με το να καλυτερεύουμε τον εαυτό μας προσπαθώντας να αφομοιώσουμε τη διδασκαλία και τη ζωή του Χριστού. Αυτό είναι δύσκολο. Δεν παλεύουμε με τα πάθη και την πολύμορφη αμαρτία προσπαθώντας να εκφραστούμε ελεύθερα και αγαπητικά σύμφωνα με τη φύση μας, ως εικόνες Θεού δηλαδή. Αυτό είναι δύσκολο. Είναι πιο εύκολο να νομίζουμε ότι σώζουμε τον Θεό και όχι ότι έχουμε ανάγκη να μας σώσει Αυτός. Έτσι διατηρούμε ίσως και την «αξιοπρέπεια» μας.
Αφού λοιπόν καταλάβαμε ποιος είναι ο ύψιστος σκοπός που πρέπει να υπηρετήσουμε, ας βρούμε τώρα και τα κατάλληλα μέσα. Αυτά είναι τα περιοδικά, τα βιβλία, τα φυλλάδια και τα λοιπά προϊόντα της Εταιρείας Σκοπιά. Η Εταιρεία Σκοπιά έτσι, «εξ ανάγκης» μεταμορφώνεται σε εμπορική επιχείρηση και σε πολυεθνικό κολοσσό με τεράστια κέρδη, αφού για όλα τα εμπορεύματά της έχει σταθερούς και σίγουρους πελάτες να τα αγοράζουν. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους οπαδούς – θύματά της, τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι χωρίς αντίρρηση και χωρίς την παραμικρή υποψία, αγοράζουν σε όποια τιμή τους ζητηθεί όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα του βορειοαμερικανικού εργοστασίου και είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Δεν σταματάει όμως το θέμα μόνο ως εδώ. Ταυτόχρονα οι πελάτες – οπαδοί της Εταιρείας Σκοπιά είναι και οι απλήρωτοι διανομείς – πλασιέ τον προϊόντων της σε όλο τον κόσμο. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι ότι οι Μάρτυρες του Ιεχωβά έχουν πειστεί να θεωρούν όλη αυτή την αγοροπωλησία ως την αγνή λατρεία του Θεού. Δεν τους χρειάζονται προσευχές, νηστείες, αγρυπνίες, ελεημοσύνες (είναι η μόνη ίσως οργάνωση στον κόσμο που χρησιμοποιεί το Ευαγγέλιο και δεν παρουσιάζει ούτε ένα φιλανθρωπικό έργο) κ.λ.π. Η λατρεία τους και η αγάπη τους προς τον Θεό εκφράζεται με την αφοσίωσή τους στο εργοστάσιο – Εταιρεία Σκοπιά.
Και φυσικά μια πολυεθνική εμπορική επιχείρηση δεν ασχολείται με τίποτε άλλο παρά με το πώς θα αυξήσει τα κέρδη της. Αλλάζει λοιπόν διδασκαλίες αρκετά συχνά ανάλογα με το τι πουλάει περισσότερο. Εκπαιδεύει τους πιστούς πλασιέ της στις συναθροίσεις και στις συνελεύσεις της για να γίνουν πιο αποδοτικοί στις πωλήσεις. Αν κανείς παρακολουθήσει συγκέντρωση των Μαρτύρων του Ιεχωβά αμέσως θα αισθανθεί ότι βρίσκεται σε σεμινάρια πωλήσεων των μεγάλων εταιρειών (Amway, Herbal life κ.λ.π), μόνο που εδώ το προϊόν είναι ο Θεός και η πίστη. Έτσι βλέπει κανείς να παίζονται σκετσάκια, να μοιράζονται βιβλία και να γίνονται εκπαιδευτικές ομιλίες για το πώς θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανθρώπων που προσεγγίζουν ως πελάτες τους. Για το τι θα πουν στις κλισέ φράσεις που μπορεί να γίνουν «φραγμοί στη συζήτηση». Για το πώς τελικά θα μπορέσουν να μπουν στα σπίτια του κόσμου και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους γράφοντας όσο το δυνατόν περισσότερους συνδρομητές. Ας μην μας ξεγελάει το γεγονός ότι τα περιοδικά και τα βιβλία τους μας τα δίνουν δωρεάν. Αυτό είναι μόνο για αρχή. Εξάλλου οι ίδιοι τα έχουν προπληρώσει όταν τα πήραν από την οργάνωση.
Ας μην μας ξεγελάει το γεγονός ότι δεν αναγράφονται τιμές στα προϊόντα τους. Μέχρι το 1992 τιμολογούνταν τα προϊόντα της Εταιρείας Σκοπιά. Κατάλαβαν όμως οι οικονομικοί σύμβουλοι και διαχειριστές της Εταιρείας ότι με αυτό τον τρόπο δεν έβγαζαν πολλά κέρδη. Διότι δεν έχουν έμμισθους υπαλλήλους σε καμία φάση της παραγωγικής διαδικασίας. Ούτε συγγραφείς πληρώνουν, ούτε τυπογράφους, ούτε βιβλιοδέτες, ούτε μακετίστες, ούτε διανομείς, ούτε, ούτε, ούτε. Αλλά και η ποιότητα του χαρτιού είναι μηδαμινή. Σκέφτηκαν λοιπόν και είπαν στους αφοσιωμένους οπαδούς τους ότι θα δίνουν δωρεάν τα περιοδικά και τα βιβλία, τα οποία ούτως ή άλλως πουλούσαν σε εξευτελιστικές τιμές αλλά και σε τεράστιες ποσότητες και με κολοσσιαία ποσοστά κέρδους. Προς στιγμήν χάρηκαν οι ταλαίπωροι και ταλαιπωρημένοι «σκλάβοι» της Εταιρείας Σκοπιά. Στη συνέχεια όμως της ανακοίνωσης, τους ζητήθηκε να συνεισφέρουν οικονομικά στην Εταιρεία όχι με γνώμονα το κόστος των προϊόντων αλλά με κοστολόγηση «του έργου που γίνεται παγκοσμίως» όπως είπαν. Έτσι οι οπαδοί – θύματα αντί να καταβάλουν την οικονομική αξία των περιοδικών που αγόραζαν καλούνται να υπολογίσουν σε χρήματα το μεγάλο έργο της σωτηρίας του Θεού που γίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Τι λέτε, ποιο κοστίζει περισσότερο;
Φυσικά όταν έχεις τέτοια επιχείρηση και όταν διακυβεύονται τόσο μεγάλα ποσά δεν αφήνεις τα πράγματα ανεξέλεγκτα και στην τύχη τους. Φροντίζεις να ελέγχεις τα πάντα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Έτσι, αφού έχεις πείσει τους οπαδούς ότι υπηρετούν έναν μεγάλο σκοπό και αφού τους έπεισες ότι η διαδικασία της αγοροπωλησίας αποτελεί την πιο αγνή και ύψιστη έκφραση λατρείας του Θεού,  τώρα πρέπει να ελέγχεις και τις αποδόσεις τους. Έτσι και ο πιο απλός Μάρτυρας του Ιεχωβά οφείλει να συμπληρώνει αμέτρητα δελτία και καρτέλες στα οποία περιγράφει τις επιδόσεις του στο «έργο» και τα οποία καταθέτει στους ανωτέρους του, για να φτάσουν τελικά στα κεντρικά της Εταιρείας Σκοπιά στην Αμερική. Με βάση τα νούμερα και τον αριθμό πωλήσεων των προϊόντων γίνεται η εκτίμηση της ποιότητας του ανθρώπου και εξελίσσεται στην ιεραρχία μέσα στην οργάνωση. Αν για παράδειγμα σε μία πόλη υπάρχουν τρεις υποψήφιοι για να γίνουν πρεσβύτεροι των Μαρτύρων του Ιεχωβά, τότε τα κριτήρια της εκλογής είναι πολύ παράξενα. Πρώτα – πρώτα δεν εκλέγονται από την τοπική κοινότητα που τους γνωρίζει καλύτερα. Δεν εκλέγονται με βάση τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα ή τα έμφυτα χαρίσματα καλοσύνης και αλτρουισμού. Εκλέγονται από την Αμερική, βάσει των ωρών που διέθεσαν στο έργο της πώλησης των προϊόντων της Εταιρείας Σκοπιά και βάσει του αριθμού πωλήσεων και νέων συνδρομών.
Αυτό βέβαια σημαίνει πως πρέπει να καταγράφουν πόση ώρα μιλάνε για τον Ιεχωβά Θεό στους ανθρώπους και να γράφουν την αλήθεια. Γι’ αυτό πάνε πάντοτε δύο – δύο, γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία και στην πιο ανθρώπινη κοινωνική συναναστροφή με φίλους και συγγενείς και γείτονες μιλάνε για την πίστη τους, γι’ αυτό η επιμονή τους να πάρουμε τα περιοδικά τους. Έχουν χωρίσει την κάθε πόλη και το κάθε χωριό σε τομείς και περιφέρειες. Έχουν χαρακτηρίσει και φακελώσει το κάθε σπίτι ανάλογα με τη  δεκτικότητα ή την άρνηση. Έχουν προγραμματίσει επισκέψεις και επανεπισκέψεις με κάθε λεπτομέρεια και συντονισμό. Έχουν εκπαιδευτεί σκληρά για να τα μάθουν όλα αυτά. Υποχρεούνται να διαβάζουν το λιγότερο ένα βιβλίο το μήνα, να μελετούν 3-4 περιοδικά, να παρακολουθούν για 6-7 ώρες κάθε εβδομάδα τα σεμινάρια πωλήσεων που τα ονομάζουν συναθροίσεις, να διαθέτουν το λιγότερο 11 ώρες το μήνα σε από πόρτα σε πόρτα προώθηση των προϊόντων, πράγμα το οποίο ονομάζουν έργο και λατρεία του Θεού. Και βέβαια οπωσδήποτε πρέπει να καταθέτουν εκθέσεις αναφοράς  εβδομαδιαίες και  μηνιαίες με κάθε λεπτομέρεια. Αμέτρητες καρτέλες στις οποίες αναφέρουν τη δραστηριότητά τους και την πρόοδό τους στις ιερές πωλήσεις.
Φυσικά ο εργοδότης τους δεν δείχνει κατανόηση και συμπάθεια στις πολλές δυσκολίες που έχει το εγχείρημα. Πιέζει απίστευτα και απειλεί αφάνταστα τους καημένους πιστούς του. Δεν τους απειλεί με τις συνηθισμένες απειλές, αλλά τους τρομοκρατεί με αιώνιο αφανισμό αν δεν κάνουν ότι τους ζητά, με τον τρόπο που τους το ζητά και την ώρα που τους το ζητά. Γι αυτό οι πολλές ημερομηνίες καταστροφής του κόσμου για την περαιτέρω ενεργοποίηση των σκλάβων – οπαδών και την επακόλουθη αύξηση των κερδών. Και μόνο να ξεφυλλίσει κανείς τα περιοδικά και τα βιβλία της Εταιρείας Σκοπιά θα καταλάβει αμέσως τη φρικτή τρομοκρατία και πίεση που δέχονται οι δύστυχοι οπαδοί της.
Ας σταθούμε όμως πιο αναλυτικά στο θέμα αυτό της τρομοκρατίας για να το καταλάβουμε καλύτερα. Αρχικά πιστεύουν πως ο Θεός δεν είναι ο Θεός της αγάπης, της καλοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης που διαβάζουμε στην Αγία Γραφή. Το μόνο που Τον ενδιαφέρει είναι η δικαίωση του Ονόματός του απέναντι στον Διάβολο. Δεν νοιάζεται για την σωτηρία των ανθρώπων παρά μόνο ψυχρώς και δευτερευόντως. Γι’ αυτό τόση εμμονή με το «Ιεχωβάς». Αυτός λοιπόν ο Θεός, που κατασκεύασε η Εταιρεία Σκοπιά, θα έρθει από στιγμή σε στιγμή να καταστρέψει με τον πιο σκληρό τρόπο και για πάντα όσους αρνούνται το κήρυγμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά και δεν ακολουθούν την Εταιρεία Σκοπιά.
Θα γίνει λοιπόν ένας μεγάλος πόλεμος, ο Αρμαγεδώνας, στον οποίο θα πολεμήσουν από την μια πλευρά τα αόρατα στρατεύματα του Θεού με αρχηγό τους τον Ιησού Χριστό που λένε ότι είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, και από την άλλη πλευρά θα είναι όλοι όσοι δεν ανήκουν στους Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι οποίοι δεν θα βλέπουν φυσικά ποιους πολεμάνε. Οι οπαδοί της Εταιρείας Σκοπιά θα κάθονται αμφιθεατρικά και θα παρακολουθούν την μάχη με χαιρέκακη ευχαρίστηση. Μετά την σφαγή της ανθρωπότητας θα έχουν το προνόμιο να πλύνουν τα πόδια τους και να γλείψουν το αίμα των εχθρών τους, όλων όσων δεν συμφωνούν μαζί τους δηλαδή. Αυτά γράφει το περιοδικό «Σκοπιά» στο τεύχος 1 Φεβρ. 1968 στη σελίδα 83. Βέβαια θα καταστραφούν και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά που δεν έτρεξαν αρκετά για την Εταιρεία Σκοπιά. Και φυσικά η ώρα αυτή πλησιάζει και γι’ αυτό πρέπει να τρέξουν και να προωθήσουν τα προϊόντα της Εταιρείας.
Στη συνέχεια, μετά τον μεγάλο αυτό πόλεμο, οι επιζήσαντες Μάρτυρες του Ιεχωβά θα ζήσουν στον Παράδεισο στη Γη. Αλλά τι Παράδεισος θα είναι αυτός; Κατ’ αρχήν θα πρέπει να δημιουργήσουν μόνοι τους τις παραδεισένιες συνθήκες ζωής. Υποτίθεται ότι η Γη είναι κατεστραμμένη από τον μεγάλο πόλεμο, τον «θερμοπυρηνικό Αρμαγεδώνα» και γεμάτη πτώματα. Δεδομένου ότι «σε τέτοιους βδελυκτούς εχθρούς καμία κόσμια ταφή δεν θα δοθεί» («Σκοπιά» το τεύχος 1 Φεβρ. 1968 στη σελίδα 83), θα πρέπει να περιμένουν να μας φάνε τα θηρία (αλήθεια αυτά πως επέζησαν;;) και στη συνέχεια να φυτέψουν τον Παράδεισο.
«….όταν φυτευθεί ο παράδεισος η γη θα αποδίδει. Ο Θείος Κηπουρός, Κηπουρός ο Ιεχωβά θα διευθύνει το φύτευμα» (Από τον απολεσθέντα Παράδεισο, σελ. 220-21).
«…οι επιζώντες από τον Αρμαγεδώνα θα ετοιμάσουν όλο τον ρουχισμό για να ντύσουν τούς επιστρέφοντας νεκρούς με κατάλληλη περιβολή» (Παγκόσμια ασφάλεια κάτω από τον Άρχοντα Ειρήνης, σελ. 168).
«θα πληρώνουν μικρό, ελάχιστο φόρο…Όλος ο πλούτος και όλη η δύναμις εις τας χείρας του δικαίου Κυβερνήτου, θα χρησιμοποιηθή δια την γενική ευτυχία. Πάντες οι άνθρωποι θα λάβουν εργασία. θ\Θα διδαχθώσι τι είναι ορθόν να τρώγουν και πώς, πώς να κοιμούνται και περί υγιεινών συνθηκών» (Κυβέρνησις, σελ. 341-5).
«….Χωρίς αμφιβολία σ” ολόκληρη τη γη θα δοθούν προγράμματα στεγάσεως όχι κατασκευές απαισίων οικοδομών τετραγώνων με διαμερίσματα πολυκατοικιών, αλλά ωραίες οικογενειακές κατοικίες… χαρωπή προοπτική για γάμο και για γέννηση παιδιών…» (Ελθέτω η Βασιλεία Σου, σελ. 177-8).
Σίγουρα όλα αυτά δεν ακούγονται και πολύ «παραδεισένια». Αν θα πρέπει να φυτεύω, να χτίζω, να πληρώνω φόρους, να πηγαίνω σχολείο και κυρίως να υπακούω έναν ουράνιο Κυβερνήτη που θα αποφασίζει ακόμη και το τι θα τρώω αυτό δεν το ονομάζω Παράδεισο!
Και βέβαια μαζί με τον ουράνιο Κυβερνήτη συγκυβερνούν και οι ανώτεροι των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Οι διευθυντές και τα επίσημα στελέχη της Εταιρείας Σκοπιά. Αυτοί δεν είναι σαν του υπόλοιπους ανθρώπους αλλά είναι οι εκλεκτοί του Ιεχωβά. Έχουμε λοιπόν μία οργάνωση που διδάσκει πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι οι απλοί άνθρωποι θα κληρονομήσουν τον Παράδεισο που μόλις αναφέραμε, ενώ οι εκλεκτοί 144.000 θα κληρονομήσουν έναν ουράνιο Παράδεισο. Και αυτό διότι μόνο αυτοί είναι παιδιά του Θεού, μόνο γι’ αυτούς σταυρώθηκε ο Χριστός, μόνο αυτοί αποτελούν την Εκκλησία και μόνο αυτοί κοινωνάνε. Το τραγικότερο είναι ότι μόνο αυτοί έχουν ψυχή που πάει στον ουρανό ενώ οι υπόλοιποι έχουν όπως τα ζώα μόνο σώμα.
Οι απλοί άνθρωποι λοιπόν οφείλουν τυφλή υποταγή στις διαταγές των 144.000 εκλεκτών και από αυτή την υπακοή κρίνεται το αιώνιο μέλλον τους. Και οι διαταγές αυτές έρχονται μέσα στα περιοδικά και στα άλλα προϊόντα της Εταιρείας Σκοπιά που είναι το όργανο το οποίο χρησιμοποιείται από τους 144.000 εκλεκτούς για να επιβάλλουν την Βασιλεία του Ιεχωβά στον κόσμο, την μόνη αληθινή και νόμιμη Κυβέρνηση, μια καθαρή Θεοκρατία. Γι’ αυτό και απαγορεύεται δια ροπάλου οποιαδήποτε κριτική στα δημοσιεύματα της Εταιρείας και οποιαδήποτε αντίρρηση.
Σε  μια τέτοια περίπτωση μία επιπλέον τρομακτική απειλή έρχεται να προστεθεί. Η αποκοπή. Όποιος ακόλουθος της Εταιρείας Σκοπιά δεν υπακούει τυφλά στις εντολές της, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως ανάξιος και να αποβληθεί από τους κύκλους της. Να αποκοπεί δηλαδή. Ίσως να μην ακούγεται τόσο τραγικό αλλά, αν σκεφτούμε ότι η Εταιρεία φροντίζει να περιορίσει όλο τον κοινωνικό περίγυρο και όλη την ζωή των οπαδών της αποκλειστικά μέσα στους κόλπους της για να τους ελέγχει καλύτερα, τότε καταλαβαίνουμε πόσο τρομακτική είναι αυτή η απειλή. Σημαίνει ότι οι φίλοι, οι γνωστοί, οι συγγενείς σε απαρνούνται. Μπορεί να χάσεις την δουλειά σου αλλά και την υπόληψή σου, διότι όποιος φεύγει από αυτή την Εταιρεία κατασυκοφαντείται με τις πιο απίθανες και ευφάνταστες κατηγορίες. Αυτή είναι η μαρτυρία και η εμπειρία όλων ανεξαιρέτως των θυμάτων της Εταιρείας Σκοπιά που θέλησαν να απαγκιστρωθούν από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό της.
Εν κατακλείδι σημειώνουμε ότι οι σύγχρονες αιρέσεις – σέκτες είναι εγκληματικές οργανώσεις που ασελγούν με  βάναυσο τρόπο στα σώματα και στις ψυχές των θυμάτων τους. Όλες ανεξαιρέτως ακολουθούν την ίδια συνταγή.
  • Υπερβολικά φιλική προσέγγιση και ευφυή αλλά αναπόδεικτα επιχειρήματα προκειμένου να σε πείσουν να ακολουθήσεις τον πιο υψηλό σκοπό ζωής
  • Τυφλή και απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρχηγό ή στην ομάδα
  • Κοινωνική απομόνωση μόνο στους κόλπους της ομάδας και μόνο με άτομα της ομάδας
  • Φρικτή τρομοκρατία για ότι δεν ανήκει στην ομάδα ή έρχεται σε αντίθεση με τη διδασκαλία της
  • Έλεγχος της ενημέρωσης και προγραμματισμός του χρόνου και της ζωής σου ώστε να μην «παραστρατήσεις»
  • Συκοφάντηση και δαιμονοποίηση όλων των πρώην οπαδών της ομάδας
Όλα αυτά τα στοιχεία τα εντοπίσαμε στην πρακτική και τη διδασκαλία της εμπορικής  επιχείρησης που εμπορεύεται την Πίστη και την Ελπίδα και ακούει στο όνομα «Εταιρεία Σκοπιά».
Αν κανείς μπλέξει σε αυτούς τους δρόμους μόνο με την βοήθεια των ειδικών μπορεί να ελευθερωθεί με το μικρότερο ψυχικό και πνευματικό κόστος. Αλλά και για να βοηθήσει ανθρώπους που αγαπά κι έχουν παγιδευτεί σε τέτοια ομάδα, δεν επαρκούν οι τυχόν γνώσεις που μπορεί να συγκεντρώσει από τα βιβλία και το διαδίκτυο. Χρειάζεται να εκπαιδευτεί και να μάθει τον τρόπο και τον χρόνο που θα χρησιμοποιήσει  αυτές τις γνώσεις.
Ευτυχώς σήμερα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν και μελετούν το φαινόμενο των αιρέσεων κι έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην διακονία των δυστυχισμένων θυμάτων αυτών των καταστροφικών λατρειών. Αυτούς αναζητήστε κι εμπιστευτείτε.